Privacy Policy Om Oss – Matts Persgården

Vår historia

Matts Persgården ligger i den gamla bergsmansbyn Olsbenning med anor från 1500 talet. Området är känt för bland annat Europas äldsta kända masugn Lapphyttan. Den vackra byn är belägen nära Svartån som har haft en stor betydelse för byns järnhantering. I Olsbenning fanns på redan 1100-talet en hyttplats. Arkeologiska fynd visar att järn då framställdes här i en masugn. Olika masugnar har sedan varit i bruk ända till 1874.
Järnet tillverkades av bergsbrukande bönder. Läget vid ån gav vattenkraft till hyttan och intill den byggde bergsmännen sina gårdar. Kring bergsmansbyn fanns åker- och ängsmarken och utanför den skogen som gav träkol till hyttdriften.
Bergsmanshushållen framställde järn här, i allt större hyttor, fram till mitten av 1800-talet. En del av Olsbennings gårdar har flyttats ut, men flera ligger kvar i byns kärna. Jordbruk håller landskapet öppet så som det varit i närmare tusen år.

Under ett flertal år hade Ann-Kristin haft tanken att göra något mer med gården, kanske ett café eller något annat, dock blev det liksom aldrig av att vi tog tag i detta. När Ann-Charlotte kom hem från sin senaste mission i Afghanistan så föreslog Ann-Kristin att hon skulle göra ett litet mysigt kryp in till sig själv ute i gamla boden.

Sagt och gjort så började Ann-Charlotte renovera och i takt med att renoveringen fortskred så växte en tanke fram om att skapa något varaktigt som andra skulle kunna njuta av. Efter en presentation för de andra i familjen så bestämdes det för att göra ett försök. Ann-Charlotte utbildade sig till personlig tränare och Andreas till kostrådgivare och projektet växte till att omfatta hela byggnaden samt att skapa samarbete med de andra driftiga företagarna runt om i bygden.

Möt Oss

Ann-Charlotte Lyman

CEO/Tränare
Har en karriär inom Armén som officer med ett flertal missioner i bla Afghanistan och Kosovo. Ledarskap och teambuildning samt licensierad PT sedan 2015 med ett flertal påbyggnadsutbildningar.

Ann-kristin Lyman

Koordinator
Har en lång karriär inom vården som bland annat sjuksköterska, chef och verksamhetsutvecklare. Hon har även ägnat sig åt hästverksamhet på gården i mindre skala.

Andreas Lyman

Köksmästare/Kostrådgivare
Andreas har en karriär inom hotell och restaurangbranschen som täcker hela hans vuxna liv. Han har jobbat med svensk husmanskost samt med det Italienska och Amerikanska köket.
Arbetar som köksmästare på Skonerten HMS Falken sedan några år tillbaka. Andreas är kunnig på småkök och är uppfinningsrik när det gäller att hantera diverse olika råvaror.
Han är också licensierad kostrådgivare hos SAFE Education i Stockholm.

Partners

Yoga by Milo

PT-yoga

Olsbennings Maskintjänst

Anläggningsansvarig

Lyman PT

Personlig träning

Stall Elsa Ekman

Hästtränare